PREŠERNOV DAN - SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Pisalo se je leto 1800. Pri Ribičevih je bilo tistega decembrskega dne veselo, vznemirljivo, saj je na svet prijokal tretji otrok – France. Takrat se nikomur niti sanjalo ni, da se je rodil človek z velikim srcem, neizmernim talentom in neskončno ljubeznijo do domovine, naroda, slovenske besede ter poezije.

8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej. Na ta dan poteka tudi osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti.
Tudi
na naši šoli je potekalo slavnostno obeleženje slovenskega kulturnega praznika. Kar 37 proslav se je odvilo na ta predpraznični petek, kjer je vrstniško in medgeneracijsko povezovanje pridalo piko na i slavnostnemu dogajanju. Umetnostni venec plesa, pesmi, poezije, glasbe in gledališča so učenci znotraj oddelčne skupnosti pletli in pletli. Po hodniku je odmevalo petje, harmonika, kitara, violina, flavta … Slavnostno in prešerno vzdušje je napolnilo naš šolski hram. Poklon našemu največjemu pesniku pa velja vse dni ne le na obletnico njegove smrti.

mag. Jasmina Pogačnik

Avtor: 9 Feb, 2023

Dostopnost