POŽARNA VAJA

V letu 2022 je tema projekta prepričevanje požara ne baterijah in poteka pod sloganom:

“TUDI BATERIJE LAHKO ZAGORIJO. PREPREČITE POŽAR BATERIJ!”

V vsakdanjem življenju se povečuje uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami. Najdemo jih v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnika, predvajalnikih glasbe, fotoaparatih, igračah itd. Najpogostejši vzroki za požar litij-ionskih baterij so: nepravilno polnjenje, mehanske poškodbe, neustrezno shranjevanje, nekakovostni materiali, tehniške okvare in podobno.

Če zagori naprava z litij-ionsko baterijo:

  • napravo oziroma polnilnik izklopite iz električnega omrežja;
  • odmaknite gorljive in vnetljive predmete, ki so v bližini;
  • za gašenje uporabite gasilnik ali priročna gasilna sredstva (voda, pesek …).

V torek, 25. 10. 2022,  so prostovoljno gasilsko društvo PGD Homec in PGD Radomlje sodelovali na požarni vaji na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah. Evakuirati so morali več kot 900 učencev in 100 zaposlenih.

Malce s strahom smo pogledovali v nebo in upali, da nam bo dež prizanesel. Še ob 7.30 je namreč deževalo, kot bi bil sodni dan. Naše želje so bile uslišane.

Ko je okoli 8.30 zatulila sirena, ki so jo sprožili gasilci PGD Homec in PGD Radomlje, je le še rahlo rosilo. Vrata šolskih učilnic so se odprla in mirno, v koloni, skoraj brez besed so naši učenci po evakuacijskih poteh izpraznili šolo.

Na zbirnih mestih so čakali pred glavnim vhodom v stari del, na betonskem igrišču pri prizidku in ob atletski stezi, da se vaja zaključi.

Ni jim bilo treba čakati dolgo. Samo 5 minut in 20 sekund je trajalo, da so gasilci sporočili, ki so v celoti pregledali vse šolske prostore, da je stavba, v kateri je dnevno več kot tisoč ljudi, prazna. Skupaj z učitelji so se nato učenci odpravili v varne šolske učilnice in nadaljevali s poukom, kot da se ni nič zgodilo.

Neverjetna mirnost in sodelovanje učencev sta vse organizatorje požarne vaje prijetno presenetila. Učenci so dokazali, kako izjemno se znajo odrezati v nevsakdanjih situacijah, na katere lahko naletimo, ko najmanj pričakujemo. Odgovornost in preudarnost sta pravi besedi, s katerima lahko označimo to oktobrsko požarno vajo. 

Ob tej priložnosti bi se za sodelovanje radi zahvalili gasilcem PGD Homec in Radomlje, učiteljem Mitji Juvanu, Marjanu Grilju, Boštjanu Domjaniću, hišniku Mateju Repanšku ter vsem učencem, učiteljem, strokovnim delavcem in administrativno-tehničnemu kadru za sodelovanje. 

Z roko v roki nam lahko uspe vse, česar se lotimo.
Dostopnost